Solskinsøen i Middelhavet har et islæt af dansk historie, er målet for mange turister og tilbyder kultur, kunst, gastronomi og afslapning ved skønne strande.
De fleste kender historien om Dannebrog , der faldt ned fra himlen. Et flag med rød bund og hvidt kors. Det skete i følge overleveringen da den danske Kong Valdemar i 1219 kæmpede i Estland for at kristne befolkningen. Kong Valdemar tog flaget med til Danmark, rykkede korset lidt til venstre og dermed var Dannebrog en realitet.
En af dem er, at der på dansk side kæmpede en gruppe. Deres flag er rødt med hvidt kors, som dog sidder i midten af flaget. Ifølge overleveringen rev johannitterriddernes flag sig løs i blæsten under kampene i 1219 og fløj gennem luften og faldt bogstaveligt ned i hovedet på den danske konge.
Vores flags oprindelse er der også flere forklaringer på, fortæller johannitterridderordenens overhoved på Malta, pater John Critien. Ifølge overleveringen skulle johannitterridderordenen havde fået flaget af en feltherre ved navn Roger af Normandiet. Han var med til at fordrive araberne fra Malta i 1090, og som tak for god modtagelse på Malta forærede han et flag med rød bund og hvidt kors til malteserne. Og tilsyneladende havde dette flag i mange år været johannitterriddernes flag, siger John Critien videre.
Johannitterridderordenen kom til øen i 1530
– Men ingen ved, om disse forklaringer om flagene er rigtige, siger John Critien. Han er i dag den religiøse leder af johannitterridderordenen på Rhodos, i Israel og på Malta. Ordenen tæller ca. 60 religiøse ledere over hele verden, som står i spidsen for ordenens 40.000 medlemmer.
John Critien har nu slået sig ned i St. Angelo Fortet, der formentlig er bygget i 1400-tallet, ved indsejlingen til Vallettas havn på Malta.
St. Angelo Fortet sættes i stand
I dag residerer pater John Critien på St. Angelo, efter at der i 1998 blev lavet en aftale mellem ordenen og den maltesiske regering om at ordenen kun benyttede den gamle borg som residens for den eneste religiøs johannitterridder i området. Men samtidig skulle ordenen istandsætte det gamle fort.
Ønsker man at se og høre om ordenens og se det gamle fort, kan besøg arrangeres efter aftale med John Critien.
– Vores hovedopgaver var fra starten at drive hospitaler og plejehjem over hele verden og den opgave forsætter ordenen med, fortæller John Critien. Vort hovedkvarter ligger i Rom. Midlerne til at drive ordenens hospitaler kommer ind ved frivillige bidrag og ved et årligt kontingent på ca. 2500 danske krone og derud betales et engangsbeløb ved optagelse i ordenen. Der er en prøvetid på to år inden ordenens øverste ledelse besluttet om vedkommende opfylder kriterierne for medlemskab, fastslår John Critien.
På fortet St. Angelo er der et lille kapel samt en lang række spændende lokaler fra middelalderen. Alt sammen lokaliteter, der har deres egen historie.
Således også det lille fængsel, der blev brugt til genstridige riddere. Eksempelvis var den i middelalderen kendte maler Caravaggio også fængslet her en kort overgang i 1500-tallet inden det lykkes ham at flygte fra fortet og slippe væk fra Malta.
Malta har i øvrigt en lang række af historiske og kulturhistoriske bygninger og seværdigheder, der alle fortæller en brik af Malta historie.
En begivenhed der aldrig glemmes var, da Apostlen Paulus i år 60 e. Kr. led skibbrud ved Malta på sin færd til Rom. Paulus var på Malta i tre måneder og under opholdet, såede han de første spirer til kristendommen hos malteserne.
Folkeliv, mad og drikke
Med landets placering 93 km syd for Sicilien og 320 km nord for Libyen har det været hjemsted for en lang række af forskellige folkeslag.
De første mennesker kom til øerne 5.000 år f. Kr. I dag bor der omkring 360.000 mennesker på de syv øer, hvoraf kun tre er beboet. Malta er den største ø og er på størrelse med Langeland.
Men den engelske indflydelse fra 1814 og frem til 1974 har sat sit tydelige præg på øen. Sprogligt på den måde at næsten alle taler engelsk ved siden af nationalsproget, maltesisk, der er et semitisk sprog iblandet påvirkninger fra græsk, italiensk og engelsk. Den engelske indflydelse giver sig også udslag på den måde, at gadeskiltenavne m.v. i dag alle både findes på engelsk og nationalsproget, ligesom der er venstrekørsel på øerne.
I Sliema, St. Julians og Valetta findes et stort udvalg af barer, cafeer og restauranter. Nær Mellieha Holiday Centre på øens nordvestlige hjørne og i Mellieha by er der et mindre antal barer og spisesteder.
Malta har noget af Middelhavets bedste fisk og skaldyr, og du finder både maltesiske, kinesiske, italienske og indiske restauranter.
Først i 1530 kom johannitterridderne til de maltesiske øer, efter at de nogle år før var blevet fordrevet fra Rhodos af tyrkerne, der under ledelse af Süleyman den Store, havde en drøm om at herske over Europa.
Johannitterridderne skulle nu sammen med malteserne forsøge at stoppe tyrkernes videre fremmarch på Malta. I 1565 gik de talmæssigt overlegne tyrkiske styrker i land på Malta med troen på, at slaget om Malta ville tage et par dage.
I tre en halv måned kæmpede johannitterridderne og malteserne bravt mod tyrkerne, der måtte trække sig tilbage og opgive deres drøm om at herske over Europa.
Af frygt for endnu en invasion blev der under Stormester Jean de la Vallettas ledelse bygget en stor forskanset by – Maltas nuværende hovedstad – Valletta – og forterne rundt omkring byen blev forstærket, herunder St. Angelo, hvor johannitterriddernes ledelse slog sig ned.
Tyrkernes ventede invasion udeblev, og da johannitterridderne efterhånden havde specialiseret sig i krigsførelse, var de næste 200 års fred til større skade end gavn for ordenen. Ridderne gik i forfald og levede et ekstravagant liv med blandt andet druk og hor, og de blev ikke særligt populære i befolkningen.
Dønningerne fra den franske revolution nåede efterhånden også til Malta. Og general Napoleon blev modtaget med jubel, da han i 1798 bemægtigede sig Malta uden at affyre et eneste skud.
Efter to måneder gjorde malteserne dog oprør mod den nye kolonimagt. Franskmændene plyndrede Maltas kirker og helligdomme for at skaffe kapital til Napoleons korstog i Afrika. Malteserne søgte nu hjælp hos Lord Nelson og efter en længere engelsk blokade og belejring, kapitulerede franskmændene i år 1800, og i året 1814 blev Malta formelt tilknyttet det engelske kongehus.
Landet blev ombygget til en militær og maritim fæstning og dette kom til at spille en afgørende rolle for udfaldet af 2. Verdenskrig. Malta fungerede som en værdifuld base for den britiske flåde og skønt aksemagterne i tre år forsøgte at udbombe øerne, holdt man stand.
Efter 2. Verdenskrig dukkede ønsket om større uafhængig og frihed for alvor frem. Men først 21. september 1964 fik Malta status som selvstændig nation inden for Commonwealth. Den daværende regering indgik en forsvarsaftale, som gav britiske styrker ret til at forblive på Malta de næste 10 år, men først i 1979 var alle briter ude og øen udråbte sig som en selvstændig republik.
En af øens bedste strande ligger ved Mellieha Bugten, for foden af Mellieha Holiday Centre. Vandet omkring Malta hører til det reneste i hele middelhavsområdet.
Lige syd for lufthaven i Luca på øens sydside findes den berømte blå grotte, som er nogle maleriske huler på den stejle klippekyst.
Sydøst for Valletta ligger den hyggelige fiskerby Marsaxklokk, hvor der er mulighed for at handle på det lille lokale marked og nyde det smukke syn af de traditionelle og farverige Luzzu-fiskerbåde.
I byen Mosta findes Europas 3. største kuppelkirke, der også kaldes for “Mirakelkirken”. Lige syd herfor ligger Maltas gamle hovedstad Medina med spændende middelaldergader.
Hovedstaden Valletta er “En by bygget af gentlemen for gentlemen”. Således beskrev johannitterridderne det, da de byggede Valletta og gjorde den til officielt hovedstad i 1571. Det er en af de eneste planlagte byer i verden.
Flere steder i havneområdet kan man tage en af de utallige rundfarter i den storslåede havn, Grand Habour. Når det er slut, kan man gå op i Vallettas gågade og shoppe i de hyggelige butikker og man kan slutte byturen med lyd og lysbilledshowet om Maltas historie “Malta Experience”, der er med dansk tale.
Øen Gozo nord for Malta kaldes ”Glædens Ø”. I øens største by Victoria, findes blandt andet det store fæstningsværk “Citadellet” og den “Kuppelløse Kuppelkirke”. Lidt øst for Victoria ligger det store stanaldertempel Tarcxien. Der findes i øvrigt over 30 meget gamle templer på øerne.
På Gozo ligger også den hellige kirke Ta Pinu kirken. Kirken er en særlig helligdom for gozotanerne og en meget atypisk kirke. I den lille by Fontana kan man blandt andet købe en af de lune hjemmestrikkede Gozo-trøjer.
Selv om turismen i dag er Maltas største indtægtskilde, er den dog langt fra maltesernes eneste mulighed for beskæftigelse.
Værftsindustrien, som har hovedsæde i Grand Habour ved Valletta, er Maltas største enkelte arbejdsplads med omkring 4.000 ansatte.
Landbrug og fiskeri har en lang tradition bag sig, og især på den frodige naboø Gozo, dyrkes et væld af forskellige afgrøder.
En af indtægtskilderne er de mange talentfulde maltesiske kunsthåndværkere, der fremstiller smukke kniplinger og striktrøjer, detaljerede smykker samt enestående glaskunst – alle oplagte indkøbsvarer.
Blandt danske turoperatører findes FolkeFerie med et stort feriecenter på øen og der er ugentlige afgange til øen fra både Kastrup og Billund.
Flere rejsebureauer har Malta på programmet bl.a. FolkeFerie.dk, Bravo Tours og Vitus Rejser.