Den gamle kejserby Tyoto er et besøg værd

Den gamle kejserbys gyldne  templer er imponerende ,emen den japanske by byder også på gode indkøbsmuligheder til rimelige priser og en anderledes kultur med rene gader og tog til tiden.

Den japanske millionby Kyoto, der ligger i det sydvestlige del af landet cirka 500 km fra Tokyo blev verdenskendt på grund af klimakonference for nogle år siden. Men ud over at være kendt for denne epokegørende konference, så er Kyoto også kendt for at være Japans gamle kejserby med over 2000 templer. De mange templer af forskellig størrelse og skønhed fortæller alle om Japans historie og spændende kultur gennem flere tusind år.

et af de flotte gamle templer

Templerne ligger i flot anlagt parker og under en tur besøgte jeg 7 af de mest berømte og spændende templer i den store by.   Her omtales enkelte af dem.

Ryoanji Templet er med på listen over verdens kulturarv på Unescos liste. Det mest karakteristiske ved dette tempel er den lille have med 15 små klipper – de største er ikke mere end 50×100 centimeter –  placeret rundt på  et bed af hvidt groft sand på cirka 250 kvadratmeter. Denne stenhave ved navn Zen er en kontrast til de kæmpemæssige parker med søer, blomster, træer og buske, som blev anlagt ved mange af de store templer i middelalderen..

Væggene omkring stenhaven er lavet af ler kogt i olie. Stedet bruges til stille meditation for de besøgende. Ifølge traditionen skal haven være anlagt af en digter og gartner ved navn Soami begyndelsen af 1500 tallet netop med henblik på åndelig meditation.

Bag templet ligger det store tempel med  mange bygninger og rum. Hele komplekset ligger i en stor park med en sø og med en lang række mindre selvstændige templer placeret rundt omkring i den store flotte park, med masser at røde og hvide kirsebærtræer, som må være et smukt syn om foråret når det hele står i fuldt flor.

Den gyldne pavilion fra 13 hundrede tallet

Et andet af de berømte templer i Kyoto er Kinkaku – den gylden pavillon, som indgår i det store tempelkompleks Rokuon-Ji, som også er på Unescos liste over verdens kulturarv. I 1220  var pavillionen beboet  Kitsune Saionjif, men senere tjente det formentlig som en slags aftægtsbolig for  shogun Yoshimizu fra Ashikaga. Senere blev pavillonen lavet om til et tempel. Det gyldne tårn har  tre forskellige slags arkitektur i tre etager. Taget med en kinesisk fuglphønix på toppen er lavet af en slags skiffertag af meget små tegl. Overalt er templet belagt med bladguld og den flotte bygningen spejler sig  smukt i den lille sø med flere øer.

I middelalderen blev de omkringliggende bygninger ødelagt, men parken med søerne og den gyldne pavillon blev bevaret. Efter flere restaureringen de senere år ser det gyldne pavillion og  parken ud som for flere hundrede år siden – utrolig smuk.

 Med masser af åkander i søen og flotte blomster og planter i parken, hvor flere træer er beskåret efter bonzai måden – den specielle måde som man beskærer træerne på så grenene former små klasser af grene. Her hjemme kender vi kun bonzai fra mindre japanske haver rundt i Danmark, men i de japanske tempelparker og også udenfor parkerne, ses bonzai træer op til 15 meters højde.

Rundt i parken ses flere mindre statuer, hvor der kastes mønte hen omkring en lille skål.. Ifølge japansk overtro bringer det nemlig held, hvis man med mønten rammer den lille skål i midten medlem statuerne.

Kejsernes palads

Et andet tempel i byen er det kejserlige palads – Kyoto Imperial Palace. Det blev oprindeligt bygget i 794. Det er imidlertid gennem årene brændt en halv snes gange, men genopbygget hver gang. gange. Det skal i den forbindelse nævnes at alle templerne i Kyoto er bygget af træ og derfor nemt kan blive antænd og brænde. Og således også det kejserlige palads.

Det nuværende palads er fra 1855 og ligge ikke helt samme sted, som det oprindelige palads. For at komme ind på området skal vi gennem en høj mur,  og man skal ind på et  kontor og søge om adgang til at komme med på en af de to daglige guidede ture rundt i paladset. Også dette palads ligger i en kæmpepark med flotte blomster, buske og træer. Der er masser af bænke, hvor de besøgende  kan sætte sig og meditere og/eller slappe af i skyggen under de store flotte bonzai træer..

I det 19 århundrede flyttede kejserens sin residens til Tokyo og i dag benytte dette palads til officielle ceremonier og besøg.

Et andet spændende tempel er Kiyomizudea templet, der ligger på en bakketop i udkanten af Kyoto med udsigt ud over byen.. Det er karakteristisk med sin røde farve. Placering hævet over byen med den flotte udsigt, betyder at templet er maget besøgt af turisterne. Fra offentlige transportmidler, og parkeringsplads skal man gå en halv kilometer op ad en gade med masser af souvenirbutikker, som er velbesøgt af turisterne.

Karakteristisk for alle templerne er, at man skal tage sit fodtøj af under rundgangen indvendig i bygningerne, hvor der ofte findes flere hundrede år gamle malerier på væggene. Ofte naturmalerier med meget enkelte motiver og i lidt mørke og dyster farver.

 Selvom mange turister fra vesten besøger templerne, har man dog endnu ikke fundet ud af at vesterlændingenes fødder er større end japanernes. Derfor kniber det med at finde en slippers, der passer især til mændene. De er alt for små disse slippers, men det må man leve med. Ellers må man gå barfodet rundt.

Eksotiske fødevarer

Men  Kyoto – der er Japans trediestørste by, har også andet at byde på en templer. Det store indkøbscenter ”TheTube ” ved hovedbanegården er et besøg værd med masser af butikker, og et kæmpevarehus.

Downtown er der en område med en  lang række spændende restauranter. Man bør også besøge nogle af de store fødevaresupemarkeder, hvor der findes et utal af færdigretter, ikke mindst med shoushi og shima  samt frugt, grønt, kager og alle former for syltede frugter.

Tre gode ting ved Kyoto:

De pragtfulde tempel parker med blomster og flotte og skyggeulde træer.Byens renlighed – fortovene ser ud som de er nyvaskede og uden papir og stort set uden cigaretskod og uden graffiti.

Infrastrukturen virker perfekt, busser og undergrundsbane kører til tiden.

En spændende oplevelse var toiletterne. Både på hoteller og på offentlige toiletter findes fuldautomatiske toiletter med varme i sædet og varmt bidee . Alt sammen styret af et panel, og man må øve sig lidt for at finde den rigtige knap. På offentlige toiletter findes dog også mere primitive toiletter med blot et hul i gulvet.

Negative ting:

Den lange flyvetid til Japan

De høje temperaturer op til 35 grader og høj luftfugtighed i sommermånederne.