Det græske køkken på Meganisi i Grækenland

Duften af grillmad rammer min næse, mens jeg sidder i solen på en havnerestaurant i den lille ø Meganisis største by Vathi.Det er min sidste dag på øen og da jeg endnu ikke har smagt lammekød – det skal man, når man besøger Grækenland – har jeg bestilt en lammekotelet.Restauranten ligger lige ud til kajen med fiskerbåde og lystsejlere på de ene side, mens den sparsomme trafik passerer 4 meter fra mig på den anden side af bordene, mens selve restaurantbygningen ligger på den modsatte side af gaden.

Autentisk

Det her er det autentiske Grækenland med maleriske både og huse omkring den lille havn, hvor fiskerbådene kommer ind med frisk fanget fisk til en række af restauranterne langs havnepromenaden.

Det er en sensommerdag med strålende sol og næsten 30 graders varme. Jeg sidder og nyder det gode vejr lidt i skyggen under parasollen, mens jeg venter på lammekoteleten. Så kommer tjeneren med den velduftende tallerken til bordet og anbringer maden foran mig. Jeg har bestilt en gang pomme fritter sammen med en stor tallerken med græsk salat. Det viser sig at være en stor skål med friske grønne salatblade, oliven, tomater og fetaost. Dressingen er tzatziki og den passer smagsmæssigt godt til de øvrige ingredienser og lammekoteletten, som har fået et stænk af hvidløg.

Til maden har jeg bestilt en halv liter af en lokal brygget græsk øl, og den kan man godt være bekendt.

På scooter

Efter dette herlige måltid stod desserten på en afkølende hjemmelavet is. Efter at have fordøjet dette lækre måltid, satte jeg mig på scooteren for at køre de 6 km tilbage til hotellet Esperides i den lille landsby Spartohori. Turen med scooter tager cirka 15 minutter ad den smukke smalle kystvej, hvor jeg hele tiden har det azurblå hav skiftevis på begge sider af vejen. Landskabet er ret kuperet og med de grønne oliventræer, laurbærtræer, citruslunde blandet med mimoser og fyrretræer.

Lokal Taverna

Efter hjemkomsten til hotellet fik jeg lige en tur i hotellets svømmebassin med den flotte udsigt mod øen Skorpios i den fjerne sol dis inden jeg skulle tilbage på mit værelse for at pakke. Aftenen før havde jeg været på aftenbesøg i den lokale taverne i landsbyen Spartohori. Her på den hyggelige taverne sad vi mellem vinranker og bourgunvilaler, hvis duft tirrede vores næsebor konkurrerede med den skønne duft fra grillen, hvor ”Mamas kyllinger” på flere store spid kørte rundt over de glødende gril kul. Vi blev bænket ved lange borde, fik udleveret menukort og kunne så vælge en hovedret mellem oksekød, lammekød eller fiskeretter inklusiv en af øens specialiteter, nemlig blæksprutter.

Blæksprutter er ikke lige mig

Nu er blæksprutter ikke ligefrem en af mine livretter, så jeg valgte ”Mamas grillstegte kylling”Mens kokkene i tavernaens køkken forberedte de bestilte hovedretter, fik vi serveret en række små forretter. Dels græsk salat med friske salatblade, oliven, løg, tomat og fetaost med tzatziki som dressing.Derudover flere små tapasretter med blæksprutter tilberedt på forskellig måde samt små sardiner.

Mammas kylling

Alt imens vi nød forretterne og spise hjemmebagt varmt brød, var gillmesteren i fuld gang med at grille ”Mamas kyllinger”. Den liflige duft fra grillen med duft af kylling og hvidløg spredte sig i hele tavernaen og pirrede vore duftkirtler.Når en kylling var færdig-stegt, var kødet så mørt, at der nærmest faldt af grillspyddet.Grillkyllingerne og blæksprutterne blev serveret med stegte kartofler, og flere skåle med græsk salat blev stillet på bordene.Til de velsmagende retter blev der serveret både rød- og hvidvin græsk forstås og ja -det var drikbart, men heller ikke mere.

Folkemusik og dans

Under hele middagen rungede spillemandstonerne fra græsk folkemusik ud fra højttalerne og overdøvede den hyggelige snak ved bordene.Lidt efter lidt indfandt der sig flere af byens beboere i Tavernaen, og snart var næsten alle bordene fyldt op med glade mennesker.På et tidspunkt begyndte nogen af de lokale at danse og vi danskere, der var til stede blev også budt op til dans. En kvindelig ”instruktør ” sørgede for, at der var struktur på undervisningen. Men når det lykkedes, foregik det med munter tilråb og klappen fra de lokale ”zorbaere”.

Dans med bord på hovedet

En af danseøvelserne gik ud på at danse og balancerer med et lille bord på hovedet i takt med musikken, og instruktøren dansede rundt med bordet i adskillige minutter.Flere af os skulle også prøve lykken med bordet på hovedet, men det var en svær øvelse, som det kræver længere tids træning for at kunne udføre i blot nogle få sekunder. Der var tale om et ægte autentisk græsk miljø her på tavernaen. Det kunne vi næsten ikke løsrive os fra.

Med Primo Tours  

Den lille taverna i landsbyen er en af Primo Tours foretrukne restauranter, når bureauet næste år til marts starter med at invaderer den lille ø Meganisi.Her kommer gæsterne til at opleve en perle af en ø med hyggelige landsbyer, få turister, spændende landsbymiljøer, krystalklart vand, dejlige strande og en gæstfri lokalbefolkning.Der flyves direkte fra Billund til den lille lufthavn Preveza på halvøen Lefkas. Fra lufthavnen er der cirka 40 minutters bustur til havnebyen Nidri, hvor færger sejler hver time til Meganisi – en smuk sejltur på cirka 15 minutter mellem de små græske øer.

Det græske køkken

På øens tre små landsbyer er der en del restauranter eller tavernaer, hvor du rigtig kan udforske det græske køkken.  Det hører til et af Europas ældste.Konceptet er enkel mad, der er fremstillet af få, friske råvarer med masser af grøntsager. Blandt andet aubergine, citron, olivenolie, peberfrugt, tomat, vilde urter, fetaost og yoghurt er typiske ingredienser i det græske køkken.

Kødet er som regel lammekød og masser af fisk, der oftest bliver grillet – med masser af citronsaft fra friskplukkede citroner.

Blæksprutter

En af det græske køkkens berømte middagsretter består af en række små retter med eksempelvis vinblade med ris- eller kødfuld, saltet fiskerogn og små frikadeller som forret.Til hovedret kan du så få en ragout af ottearmet blæksprutte, eller fyldt tiarmet blæksprutte. Desserten kan være fede og søde kager af fillodej med mandler og honning.  Velbekomme og velkommen til den autentiske perle Meganisi i Det ikoniske Hav syd for Korfu på Grækenlands nordvestkyst.

www.primotours.dk

www.meganisi.gr