Drakamøllens gårdshotel – fra drøm til virkelighed

Langt ude i skovens dybe stille ro ligger en gammel firelænget stråtækket gård med navnet Drakamøllan Gårdshotel.                                

Her i det østlige Skåne blev der bygget en gård i 1640 i dalen ved den lille Julebodaå, hvis rislende vand gav liv til egnens mennesker og dyr. Langs åen blev der efterhånden opført flere små vandmøller og en af dem gav navn til gården, Drakamøllen.          

I dag drives gården som gårdshotel med en masse aktiviteter rundt om, skabt at den nuværende ejer, den snart 75-årige Ingalill Thorsell.                                                                                           Efter at have arbejdet i mere end 25 år som headhunter, og haft et spændende liv med verden som arbejdsområde, hvor hun i en hektisk dagligdag var med til at finde topledere til en lang række store koncerner i ind- og udland, følte hun at tiden var moden til et sporskifte.                                                                                                    

Gennem årene blev gården flyttet og udbygget flere gange, og dens nuværende udseende fik gårdens bygninger i 1800- tallet. Lige siden er der sket en løbende restaurering med respekt for gårdens oprindelige udformning og udseende.

Da hun fandt Drakamøllan, som var lidt forsømt, følte hun, at det var kærlighed ved første blik.

Mad, musik, kultur og historie

”Da jeg fandt gården, følte jeg, at det var her jeg kunne realisere mig selv på en helt ny måde. Her var et sted, som var mit eget, og her kunne jeg invitere mennesker med behov for fordybelse og rekreation.Her kunne jeg slappe af, samle kunst, kultur, musik og historie og få det sammen med god gourmemad til at gå op i en højere enhed”, siger Ingalill Thorsell.

Udlever drømmen

Da jeg besøgte Drakamøllans gårdshotel og mødte Ingalill for første gang, fandt jeg hurtigt ud af, at hendes drøm om et anderledes liv er gået i opfyldelse. Og drømmen har hun nu levet ud i snart 25 år og hun stortrives –  glæden, entusiasmen, engagementet, kreativiteten og kærligheden til stedet og tilværelsen lyser ud af hende.Især når hun fortæller sin livshistorie om, hvordan hun fandt Drakamøllen og hvad hun her har skabt på gennem årene. Det er en bedrift, det er et eventyr.

Halvanden time fra København

Drakamøllans gårdshotel ligger ikke ligefrem ved alfarvej. Du finder stedet cirka 35 km syd for Kristianstad og omkring 3 km fra Østersøkysten cirka 5 km nord for den lille landsby Brösarp. Der er cirka 1½ times kørsel til København.Fra landevejen går en lille grusvej op gennem det kuperede landskab med bøgeskov og pludselig åbner landskabet sig.

Og der midt i det alt det grønne ligger gårdshotellets fire længer med en lille renæssancehave med krydderurter. Her ånder fred og ro, og det føles ligesom om at tiden har stået stille her midt i ensomheden.

Naturreservat Området hvor gårdshotellet ligger, har siden 1962 været et naturreservat, hvor heste og får bruges som landskabsplejere af de åbne sletter og lyngbakkerne cirka en kilometer nordvest for bygningerne.

I naturreservatet er der markerede stier og de bruges flittigt af vandrere, som søger skønheden og tilheden.                                                                                                                                     I weekender, på helligdage og i løbet af sommeren tager vi imod private gæster. Men resten af året er hverdagene forbeholdt konferencer og andre møder.

Opera i det fri I juni hvert år arrangeres (Blandt andet) operakoncerter i det fri på skråningen bag gården med bøgetræerne som en slags kulisse med op til 1000 besøgende”, fortæller Ingalill.Drakamøllans køkken er kendt viden om for sin fremragende mad, og det skyldes, at Ingalill lige siden hun startede så småt med bed and breakfast omkring år 2000 har fokuseret på god mad.

Hun havde da fået Drakamøllan nænsomt restaureret og bygget om til kursus- og konferencecenter. Hun havde en filosofi om, at på hendes hotel skulle maden være en integreret del af oplevelsen ved at komme og bo på stedet enten en enkelt nat eller på et flere dages kursus eller konference.

Mad og gæster

”Vort motto er at vi elsker gæster, som elsker mad” fortsætter Ingalill. Derfor gør jeg sammen med mine tre gourmet kokke meget ud af benytte lokale produkter.Derfor har vi aftaler med lokale fødevareproducenter om levering af gode friske råvarer.Vi arbejder simpelthen på at gøre Ôsterlen-og Ystadregionen kulinarisk førende inden for Matrundan, som er et initiativ, der er med til at fremme de kulinariske opbud og den gastronomiske udvikling i Skåne”, faststår Ingalill.

Fire retters middag

Gårdshotellets spisesal er udelukkende åben for overnattende gæster. Normalt bydes på en tre eller fire retters middag, men om sommeren bydes også på en gourmettallerken/sommertallerken på hverdage til alle, der har lyst til at spise lidt enklere.Til maden har hotellet et lille udsøgt sortiment af udenlandske hvid- og rødvine.Der overnattes i tre bygninger, hvor der er indrettet hyggelige værelser alle med bad med respekt for stilen i den gamle gård.

Yderligere oplysninger på: www.drakamollan.com