Overtherainbow

Velkommen til min rejse, ferie og fritidsblog

Jeg har rejst verden rundt i mere end 40 år, og der er stadigvæk nye ting somewhere over the rainbow. Verden er smuk, spændende, uhyggelig, inspirerende, sjælsom, og mystisk. Der er stadig ting at udforske og min nysgerrighed, gør at jeg hele tiden er på jagt efter nye oplevelser. Derfor tager jeg over the rainbow og møder nye akttaktioner, nye mennesker og nye oplevelser. Det er disse oplevelser gennem mange år og i de kommende år jeg vil fortælle jer om på min blog. Håber I vil få inspiration til selv at søge udfordringerne og eventyret some where over the rainbow.

Født på en gård

Her  lidt om mig selv. Jeg er født og opvokset på en gård ved Kalundborg. Efter realeksamen i 1958 startede jeg som kontorelev på Motorfabrikken BUKH, Danmarks eneste traktorfabrik. Efter en  kontor uddannelse og handelsmedhjælpereksamen med fremmede sprog blev jeg indkaldt til aftjening af min værnepligt. Jeg startede som rekrut i Varde i foråret 1962 og senere  gik jeg på korporal og sergentskole  på Kastellet i København, Som sergent blev jeg udstationeret på Holbæk kasserne på regnskabskontoret. I august1963 flyttede jeg til Kastellet igen for at gå på løjtnantsskole. Blev færdig i november 1963 og  de sidste 5 måneder af min  24 måneders værnepligt tilbragte  jeg på regnskabskontoret på Svanemøllens kasserne. Herfra blev jeg hjemsendt som løjtnant af  reserven i maj 1964.

Grønland

Nu ville jeg ud at se mig omkring i verden og rejste først til Grønland  i maj 1964, hvor jeg fik job hos Monberg og Thorsen på deres arbejdsplads i Paamiut      (Frederikshåb) på Grønlands vestkyst. Her var jeg kontormand. Jeg blev knap et år i byen hvor vi byggede vandværk, helikopterlandingsplads og boliger. Jeg rejste hjem til Danmark i april 1965. Allerede mens  jeg var i Paamiut begyndte jeg at skrive  rejseartikler til Kalundborg Folkeblad, og samtidig modnedes ideen om at jeg ville være journalist. Men jeg ville først  en omvej – nemlig til Israel. I 1965 var det moderne at tage på kibbutz ophold i Israel for unge mennesker, og med en lille gruppe rejste jeg til landet i april 1965 via tog til Venedig og derfra med et krydstogtsskib via Split, Athen, Kreta og Cypern til Haifa i Israel. Vi var fire danskere – to unge mænd og to unge piger – der kom til en kibbutz Lahavot Habashan i  det nordlige Israel i Hula-dalen tæt ved grænsen til Syrien.  Her blev jeg i 6 måneder hvorefter min danske kammerat Poul og jeg i efteråret 1965 tog  til en anden kibbutz i nærheden af Tel Aviv. Men her blev vi kun 1 måned.                                                                                 

Wallpaper specialists from Europe

Vi havde mødt en ung israeler, Vigi,  der havde et lille malerfirma. Han havde en tysk tappeser-svend  og vi skulle hjælpe ham med at sætte tapet op i de nye boliger til jøder som kom hjem til Israel fra hele verden. Vi fik hurtigt titlen : Wallpaper specialists from Europe. Min kammerat Poul og jeg tjente godt, og vi fik vores egen penthouse lejlighed midt i Tel Aviv. En dag fandt vi ud af at vi ville introducere  dansk smørrebrød til israelerne og efter nogen research lykkes det os i foråret 1966 at åbne en dansk smørrebrøds restaurant ved navn The Ugly Duckling i Tel Aviv. Det blev en kæmpe succes. Men i efteråret startede ressionen  forud for junikrigen i 1967 og vores lille restaurant med kun  20 siddepladser kunne ikke overleve. Restauranten var så populær at folk stod i kø for at komme ind, men i længden holdt det jo ikke. Folk  mistede tålmodigheden ved at vente, og kom så ikke mere. Vi fik tilbud fra en investor om udvidelse af  restauranten, men vi tre drenge troede vi kunne gå på vandt og sagde nej. Og henimod årsskiftet 1966/67 gik den ikke længere.  Vi måtte lukke.

Retur til Danmark

Jeg rejste retur til Danmark og  besluttede så, at jeg ville være journalist, men jeg skulle lige have en studentereksamen først. Efter 6 måneder på Motorfabrikken BUKH  i eksportafdelingen  begav jeg mig i august 1967 til København og begynde på Statens og Hovedstads Kommuners studenterkursus. Jeg fik min studentereksamen og  den 14. juli 1969 startede jeg som journalistelev på Frederiksborg Amts Avis i Hillerød.  Nogle  måneder senere blev jeg gift med Aase og vi flyttede til Hillerød.

Her var jeg i 4 år og blev så tilbudt at komme til Cypern som presseofficer ved UNFICYP, FN’s fredsbevarende styrker på øen.  Jeg rejste til Cypern i marts 1973 og efter min ankomst fandt jeg hurtigt et sted at bo i Nicosia, og så kom Aase og vores lille datter Annet på tre år ned til mig.  Det var en spændende tid på den urolige ø. Vi havde planlagt, at Aase, Annet og Lars, som blev født på  et engelsk hospital  på den nordvestlige del af øen  i september 1973, skulle rejse hjem til Danmark i maj 1974. Det var en god beslutning, idet uroen på øen blev voldsom i foråret 1974.

Kup mod Makarios

I juli  gennnemførte den græske nationalgarde   et kup mod øens regering støttet af  oberstregimet i Athen og afsatte øens præsident, ærkebiskop Markarius. Han måtte flygte fra øen, men allerede en lille uge efter kuppet gik den  tyrkiske hær med 40.000 soldater i land på nordkysten og besatte  40 % af øen. Det var for at beskytte det tyrkiske -cypriotiske mindretal på cirka 120.000  muslimer mod den cirka ½ million kristne græsk- cyprioter, sagde den tyrkiske statsminister Bulent Ecevit. Jeg har blandt andet skrevet en bog om FN på Cypern og den tyrkiske invasion i 1974 – Cypern i  flammer.

Fortsatte min karriere

Jeg kom hjem i oktober 1974 efter nogle barske måneder på øen. Derefter startede jeg som erhvervsmedarbejder på Kalundborg folkeblad. Der var jeg i knap halvandet år og så gik det ellers slag i slag med min karrierer. Fra 1976 til 81 var jeg  informationsmedarbejder i Danske Slagterier på Axelborg i København, derefter viceinformationschef på Carlsberg og Tuborg Bryggerierne  fra 1981-1987. Pressechef og redaktør i  DLG 1987-1993, Pressechef og  informationschef, Danmarks Jægerforbund   1993-1999, hvorefter jeg startede som freelance kommunikations rådgiver  og freelance journalist med jagt, landbrug, fødevarer og rejser som speciale. Har igennem 16 år desuden været rejseleder i flere rejsebureauer blandt andet Gislev Rejser og Vitus Rejser.

Er i dag  med i bestyrelsen i Danske Rejsejournalister og er sekretariatschef og kasserer i foreningen. Lige siden 1972 har jeg skrevet rejsestof fra hele verden og gør det stadig. Derfor har jeg lavet min egen hjemmeside – overtherainbow.dk, hvor jeg vil tage jer læsere med på  en lang række spændende destinationer i de mere end 65 lande, hvortil jeg har rejst i siden 1965. Der er nemlig altid noget spændende på den anden  side regnbuen, og det håber jeg I også synes. Velkommen til min rejseblog.

Kærlig hilsen Aage