Fortid og nutid i Gdansk i Polen

Den gamle hansestad Gdansk i Polen har en historie, der går mere end 1000 år tilbage. I middelalderen var byen et velrenommeret medlem af hanseforbundet og en overgang blomstrede Gdansk, således var byen i 1600- tallet –   10 gange så stor som Berlin. I dag bor der i Gdansk cirka en halv million mennesker, mens der i tre byer, Gdansk, Gdynia og Sopot – trebyen- bor omkring 750.000 mennesker. Gdansk blev grundlagt omkring år 1000 og blev hurtigt en vigtig by i Pommern på grund af udviklingen indenfor handel, fiskeri og håndværk.Lige siden middelalderen og frem til Polens selvstændighed i 1990 har Gdansk ført en turbulent tilværelse med mange forskellige erobrere.

Frihedskamp i Polen

Ikke mindst 1. og 2. verdenskrig har sat sine blodige spor i byen. Ligesom modstanden mod det russiske kommuniststyre fra 1946 til 1990 ikke skete uden blodudgydelser. Under 2. verdenskrig blev byen for 80 procents vedkommende ødelagt af den røde hær i slutningen af 1944 og begyndelsen af 1945.

I nyere tid blev der også skabt historie i byen . Det var på det store skibsværft i byen at oprøret mod det kommunistiske regime begyndt i midten af 1980-erne. Oprøret blev ført an af elektrikkeren Leck Valeca, der dannede partiet “Solidaritet”.

Oprøret endte med at kommunismen samtidig med Berlin muren, kolapsed i slutningen af 1989. I dette kolaps spillede Leck Valesas oprør en vigtig rolle, som førte til kommunismens fald i hele Østuropa. Det var i hvert fald medvirkende til det. Undet et besøg i 2015 i Gdansk besøgte jeg sammen med 6-7 danske jouralister Leck Valesa på hans kontor i Gdansk og vi havde een spændende samtale med den tidligere frihedskæmper, der for øvrigt i 1990erne blev Polens præsident.

Polen og EU støtte

I 1950’erne og 1960’erne er den gamle middelalderby med nænsom hånd blevet genskabt med fordums arkitektonisk udseende krydret med moderne arkitektur.

Efter Polens medlemskab af EU i 2004 er der tilflydt mange EU midler til en yderligere renovering af byen. Ikke mindst til projekter uden for den gamle bys eksklusive kvarterer og gader langs havnefacaden, hvor der i dag er en omfattende renovering og byggeaktivitet i gang.

I dag er Gdansk et af de mest populære turiststeder og kulturelle mødecentre i Polen. Gdansk tiltrækker hvert år tusindvis af turister.

Det er den by i Polen, der blandt andet besøges mest af turister og forretningsfolk fra Norge, Sverige og Danmark.

Der er rige muligheder for oplevelser, en perfekt sandstrand ved ferieparadiset i Sopot, maritime storheder i Gdynia og et historiske vingesus i Gdansk.

Middelalderhistorie

Historien opleves på nær hold ved en gåtur i de gamle gader i middelalderbyen, hvor ikke mindst det gamle rådhus bygget mellem 1379 og 1492, Maria kirken bygget i perioden 1343 til 1502, den gamle havnekran og byport fra 1442, alle er arkitektoniske perler.

Langs havnekanalen ses en række købmandsgårde og lagerbygninger nænsomt renoveret, og i den indre by findes de spændende gågader Ulica Dluga og Dlugi Trag.

I Mariagaden ses flotte eksempler på hvordan byggestilens kunstneriske kreativitet blomstrede i middelalderbyen med trappeopgange og smalle dekorerede husfacader.