Øl i Denver

The Mile High City – her flyder øllet i stride strømme

Denver skyline

Ølfremstilling er populært i den store millionby Denver i staten Colorado.  Ved at følge en øl rute, får du et godt indblik i millionbyens liv, kultur og  historie.  Denver  med godt 3 millioner mennesker er hovedstad i delstaten. Byens slogan er The Mile High City, idet den ligger på en højslette cirka 1600 over havet.
I Denver er ved foden af de majestætiske Rocky Mountains er befolkningen helt vilde med øl. Det er blevet en passion.  I byen flyder øllet bogstaveligt talt i stride strømme . Her fremstilles ikke mindre end 200 forskellige typer øl på omkring  70 hovedsageligt mindre mikrobryggerier. Hovedparten af øllet sælges som fadøl i alle afskygninger og med en styrke på helt op til 17 procent alkohol. Ølbrygning har da også en lang tradition i Denver.

Omkring 1850 under guldgravertiden, så de første mindre bryggerier  dagens lys.  Et af byggerierne blev etableret i 1873 af to tyske immigranter Adolph Coors og Jacob Schhueler. De to nybyggere købte en opskrift fra en tjekkisk immigrant og grundlagde deres bryggeri som fik navet Coors. Øllet herfra blev hurtig populært i by og omegn og ikke mindst blandt de mange guldgravere, som stadig var i området. Senere udviklede og ekspanderede bryggeriet Coors sig og solgte øl i hele USA. I nyere tid indgik Coors i en fusion med den førende canadiske bryggerikoncern Molson. I dag er Molson/ Coors blandt de 5 største bryggerikoncerner i verden.

Cirka 35 mikrobryggerier på ølruten

I kølvandet eller i  ”malt” strømmen på gigantbryggerierne  er er opstået en underskov af mikrobryggerier i Denver de sidste 30-40 år. Det ene efter det andet mikrobryggeri et trådt frem på scenen med stor succes for stort set alle. Byens turistorganisation Visit Denver har i samarbejde med 35 bryggerier lavet en såkaldt  ”Denver Beer Trail” populært kaldet øl ruten. De 35 byggeriet ligger stort  set alle i byens centrum indenfor et  areal på 5×5 km. Der er lavet 4 ruter, som kan gennemføres på rimeligt kort tid til fods, men det er da også nødvendigt, hvis man får prøvesmagt for mange typer øl på en formiddagstur.

Turistorganisationen Visit Denver har udgivet en lille turguide om øl ruten  med rutebeskrivelse (kort over bydelene, hvor bryggerierne ligger)) samt en kort præsentation af hvert enkelt af de 35 bryggerier. De fleste af  bryggerierne har egne restauranter og pubber, hvor du kan få et enkelt  måltid mad eller en finere menu, hvor øl indgår i mange af opskrifterne, hvor kokkene  har tryllet med øl smagen i retterne.

Tivolibryggeriet fra 1859                                                                                                                                                  Byens ældste mikrobryggeriet er bryggeriet Tivoli. Det åbnede allerede i 1859  og de første kunder var guldgraverne som strømmede til Denver for at søge lykken i bjergene omkring byen. Bryggeriet ligger  cirka  15 minutters gang fra byens cirka 3 km lange indkøbsgade med  en masse mærkevarer butikker, restauranter og pubber. I gaden er der i øvrigt er gratis bustransport  dagen igennem. Gratisbusserne kører  hele gaden igennem fra Union Station mod nord (herfra er der tog hver halve time til Denvers Internationale lufthavn) og til Denver Civic Center mod syd. Det  ligger  få hundrede meter fra staten Colorados Parlamentsbygning (State Capitol).                                         

Et andet kendt bryggeri i byen,  jeg besøgte på øl ruten  var Wynkoops Brewing Company, der ligger få hundrede meter fra Union Station. Dette bryggeri blev etableret  i 1988 og en af brygmestrene, som var med  til etableringen,  var Denvers  senere borgmester og nuværende guvernør i Staten Colorado, John Hickenlooper.  Han er dog ikke med i bryggeriet mere. Men som  bryggeriets manager sagde, så skader det jo ikke bryggeriets renommé, at den tidligere borgmester og nuværende guvernør  var med til at grundlægge bryggeriet. Lige fra starten har dette bryggeri, hvortil hører en restaurant med  omkring 500 siddepladser eksperimenteret med nye opskrifter. Således er den nuværende brygmester ikke bange for at benytte østers sammen med cilly peber og vilde bær i de forskellige øltyper, som fremstilles hos Wynkoop. Jeg spiste en frokostret med græsk salat, men det var nu ikke i gourmet klassen.

Omkring 100 fadølshaner                                                                                                          Et stykke syd på ad indkøbsgaden  16. Street Mall ligger Yard House bryggeriet. Her kan du prøvesmage et af de største udvalg af fadøl fra ikke mindre end 100 forskellige haner med blandt  andet øltyper fra alle dele af verden. Her afprøver brygmesteren også hele tiden nye opskrifter i øllet. I forbindelse med bryggeriet  findes en kæmpestor restaurant.

På 16. Street Mall besøgte jeg også  Rock Bottom Restaurant og Brewery på hjørnet af 16. Street og Curtis Street cirka 500 meter fra Colorado Convention Center, et kæmp kompleks , hvor der afvikles  kongresser med op til 10.000 deltagere.                                                           Brygmester John Mcullen fortalte,  at her er er altid frisk fadøl, som lige er brygget og  maden er afpasset de  forskellige øltypers   smagssløg.                                      ”Vi brygger øl med en alkoholprocent fra 3,5 til 10 procent.  Vi er det 3 ældste mikrobryggeri i byen med åbning i 1992, og vi har plads til cirka 400 gæster ad gangen, sagde John Mcullen.

Kultur og historie på ruten                                                                                                   Ved at gå en tur af en af øl ruterne i millionbyen, får du ikke alene pirret dine smagsløg , hvis du kan  lide øl. Men på din vej får du set byen og du kommer forbi nogle af de spændende bygninger  med en udfordrede arkitektur fra byens grundlæggelse for  flere hundrede år siden til de moderne glas og stål skyskraber . Du kommer blandt andet forbi det store kongrescenter, Denver Performing Art Complex med flere teatre, koncertsal og kunstudstilling. Byen gør i øvrigt meget ud af at placere kunst på offentlige steder. Ved  Denver Performing Art Complex ses nogle kæmpemæssige skulpturer og ved kongrescenteret ses en  30-40 meter høj blå bjørn stå på bagbenene  og  kikke ind af  centrets store glasfacade .                                                                                   Union Station er et kapitel for sig. Her er der i den gamle stationsbygning fra jernbanens  tidligste ungdom i slutningen af 1800-tallet indrettet et hotel, en masse butikker samt pubber og restauranter. Den gamle station er kommet til live igen døgnet rundt og er meget populært for  både  byens borgere, men også af turister,  hvor sprogenes mangfoldighed røber deres herkomst.

State Capitol                                                                                                                                                           Og i den sydlige ende af 16. Street Mall ved Denver Civic Center er der masser af besøgsmuligheder, såfremt du slutter din øl rute her i nærheden. Der er kun få hundrede meter til et besøg på State Capitol, statens parlamentsbygning.  Og som naboer til Denver Civic Center ligger her flere museer og cirka 15 minutters gang fra centeret finder du Molly Brown Huse Museum. Det var Molly Brown der overlevede Titanic forlis og gav anledning til den romantiske og dramatiske kærlighedshistorie om den rige unge kvinde fra 1. klasse og den fattige unge mand fra 3. klasse. De forelskede sig i hinanden under den skæbnesvangre sejltur fra Europa til USA. Men det  er  en helt anden historie.                                                                                                                         Øl ruten er derfor ikke alene et stykke øl historie. Du får også på din vej ad ruten et glimrende indblik i byens liv, kultur og historie.