På besøg i Hobbiton fra Ringenes Herre i New Zealand

Midt ude på landet i smukke landskabelige omgivelser med bølgende grønne marker og græsklæde bakker med trælunde og høje træer, finder vi filmlandsbyen Hobbiton, der blev brugt som kulisse til de verdensberømte film Ringenes Herre og Hobbitterne. “I et hul i jorden levede en Hobbit.  Ikke et ubehageligt, beskidt, vådt hul fyldt med orme og en mudret lugt, ej heller et tørt, tomt og sandet hul uden siddeplader eller noget at spise. Det var et hobbithul, og det betyder hygge”. Således skriver den engelske forfatter J. R. R. Tolkien i sin bog Hobbitten.                                                       

Idyl i Matamata

På den over 1000 tønder land store Alexlanderfarm nær byen Matamata cirka 2 timers kørsel sydøst for Auckland på Nordøen i New Zealand, ligger Hobbiton med 44 huler gravet ud i et bakket terræn i en smuk og landlig natur på cirka 5 hektarer. Byen blev anlagt af den new zealandske manuskriptforfatter, filminstruktør og producent Peter Jackson. Her i Hobbiton filmede han en del af scenerne til sin trilogi Ringenes Herre i 1999, og senere blev stedet brugt til optagelsen af scenerne i hans tre Hobbit film optaget i 2011.

Vi bliver modtaget ved indgangen til den smalle sti, der fører til landsbyen af Rosie Cotton.  Rosie er rødhåret og det lange flotte hår ligger helt ned til skuldrene, som i den nedgående sol glimter og reflekterer lyset. Hun er iført en almue beklædning bestående af lillablå nederdel med beige forklæde, gul vest og hvid bluse, samt blå flade sko.                                                                                                     Efter at Rosie havde budt os velkommen, startede en tur tilbage i Tolkiens Univers med omdrejningspunkt i den fredelige lille landsby, hvor de små hobbitter (betyder halvlange) levede et hyggeligt og ubekymret liv, indtil der blev krig i Tolkines land Shire.

                                                                                                                            Rosie var i ”Ringenes Herrer” gift med gartneren Samwise Gamgee, og hun arbejdede i landsbyens lille kro, The green Dragon Inn. Hun tog os med gennem landsbyen og fortalte levende om de små huller eller hytter. Blandt andet besøgte vi hulen, hvor hovedpersonen hos hobbitterne Bilbo og hans nevø Frodo boede.

Blomster – og grøntsagshaver

Overalt ved de small stier var der anlagt små enten blomster- eller grøntsagshaver. Flere steder var der dækket borde og stole, som var klar til, at beboerne kunne indtage deres aftensmad. Andre steder hang der tøj til tørring på en tøjsnor. Ved at lade ukrudtet vokse gennem revner og oprettelse af hække og små haver et helt år før optagelserne, kom hele området til at se naturligt ud ikke blot som en filmkulisse                                                                         Alle hulerne havde jord og græs på taget og med ukrudt som voksede vildt uden for de små haver. Hele landsbyens layout ser naturligt ud og falder helt i med naturen og det kunne sagtens havde ligget her i årtusinde af år helt tilbage, hvor Tolkiens handling foregår.

 De runde døre var malet i forskellige farver fra hus til hus, og bygget af genbrugsmaterialer. Der var ikke meget plads i de enkelte huler, hvor vi ikke kunne stå oprejst.  Men hobbitterne var jo også dværge eller halvlange, som det hedder i romanen. Indvendig i de fleste huler var der kun tale om en kulisse uden plads til mennesker.

Rosie afslørede, at de fleste af indendørsscenerne blev taget i studiet i Auckland.

Midt i Hobbiton lå en lille sø med en vandmølle og Shires Restaurant The Green Dragon Inn bag ved en lille stenbro, der var bygget over søen.

Stedet fundet fra luften

Rosie fortalte, at Peter Jackson sendte en af sine medarbejdere ud med et fly for at finde et egnet sted på Nordøen til at bygge Hobitton.  Da medarbejderen så området omkring Alexandrefarmen med de høje bakker, karakteristiske træer og med får og kødkvæg på markerne, var han helt solgt. Det lignede simpelthen et engelsk landskab i Devonshire i middelalderen.                                                                                              Da Peter Jackson blev fløjet hen over stedet var der ingen tvivl i hans sind. Det var her han gerne ville anlægge landsbyen, og efter forhandlinger med landmandsfamilien, gik man i gang med etableringen af Hobbiton. I marts 1999 gik arbejdet i gang og optagelserne begyndte i december samme år.

Lidt efter lidt blev 5-6 hektarer omdannet til Hobbiton og andre dele af J.R. R. Tolkiens land Shire.  Blandt andet hjalp den new zealandske hære med at anlægge en 1½ km lang asfalteret vej fra hovedlandevejen og ind til det sted, hvor Hobbiton skulle anlægges.”, fortsatte Rosie

44 huler                                                                                                                                                      Yderligere arbejde omfattede etablering af facaderne i 37 hobbit huler (senere 44) og tilhørende haver og hække, en mølle og dobbelt buebro. Et 26 ton egetræ, der voksede i nærheden af Matamata blev fældet og bragt til Hobbitten og rejst på ny og dekoreret med kunstige blade, så det lignede et ægte træ.  Det var vigtigt for instruktøren at have dette træ i landsbyen. På den lille restaurant og møllebygning blev der lavet stråtag, fremstillet af siv fra en nærliggende mose ved gården. Inspirationen til stråtaget har Tolkien formentlig fået i den nordiske mytologi. I Skandinavien byggede man i årtusinder huse med stråtag lavet af siv.

 På pub

Efter rundgangen med den meget kompetente guide Rosie ankom vi til pubben The Dragon Inn og her var varm gluevin klar til os, der var kommet til at småfryse under rundturen i den kølige forårsaften. Foruden Rosie var der en lang række andre frivillige iklædt kostumer fra Hobbitfilmene, som serverede for alle i restauranten.

Og det gør de løbende året rundt, hvor der nu er flere daglige organiserede rundture med guide. Det tager næsten to timer at komme igennem landsbyen og høre de sjove fortællinger om hobbitternes liv og filmoptagelserne i dette særlige miljø.

Det tog godt tre måneder at filme scenerne i Hobbitten til Ringenes Herre, fortæller Rosie videre. Og fortsætter: Da disse optagelser var slut fik familien idéen til at gøre stedet til en turistattraktion på grund af den enorme succes filmen om Ringens Herre havde fået. Da der i 2011 skulle laves tre film om Habitterne, fik Hobitton en hovedrengøring og et hovedeftersyn og yderligere 7 huler blev bygget.                                                                                                                                                                                                            De tre film, der blev filmet var ”The Hobbit: An Unexpected Journey”, “Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark”, og “The Hobbit: Der og tilbage igen. Med en halv snes gartnere til at vedligeholde stedet og med frivillige klædt som personerne i filmen er omkring 50 mennesker ansat i sommerperioden til at betjene flere og flere gæster.  Nu er der guidede ture flere gange dagligt rundt i Hobbitton. Turister fra hele verden besøger stedet og sidst år var besøgstallet godt ½ million.

 Faktaboks

Forfatteren John Ronald Reuel Tolkien blev født den 3. januar 1892 i Bloemfontein i Sydafrika. Da han var tre år gammel flyttede han med moderen og storbroderen til England. Faderen døde i Sydafrika inden han skulle rejse til England for at slutte sig til familien. Tolkien voksede op i nærheden af Birmingham og han studerede på Universitet i Oxford. Her blev han professor i engelsk sprog og middelalderlitteratur.                                          1973 blev han verdensberømt for sine bøger. Han var sprogkunstner og skrev både fiktion og lyrik som voksen. Han er forfatter til eventyrromanen Hobbitten eller ud og hjem igen og trebindsværket Ringenes Herre.  Handlingerne udspiller sig i Tolkiens eget litterære univers, Midgård: en projektion af Nordvest-Europa i en fiktiv forhistorisk tid. Det er denne verden og skabelsen af den, som gjorde ham kendt som den moderne fantasi litteraturs skaber. Tolkien var inspireret af blandet andet asatroen. Det ses ved Gandalf den Grå, som tydeligt er inspireret af Odin, som i Kvadet om Gråskæg er en gammel mand med stort gråt skæg.

I 1937 udkom Hobbitten eller ud og hjem igen, som var inspireret af de historier, han fortalte sine tre børn på sengekanten. Bogens hovedperson var hobbitten  Bilbo Sækker, som bekæmpede drager og blev bærer af Ringen over alle Ringe.

Trilogien Ringenes Herre udkom i 1954-1955.  Den er kaldt det tyvende århundredets største skønlitterære værk. I 2004 greb en Tolkien-feber det meste af verden. Det skyldtes de tre film af den new zealandske instruktør Peter Jackson. Den første “Ringenes Herre – Eventyret om Ringen ” havde premiere i december 2001. Derefter fugle året efter “Ringenes Herre – De to Tårne ” og i december  2003 den sidste af de tre film, “Ringenes Herre – Kongen vender tilbage “.

Tolkien var en hengiven katolik, og i sine religiøse og politiske holdninger var han yderst konservativ. Han støttede Francisco Franco under den spanske borgerkrig, da han fandt ud af at republikanerne ødelagde kirker og dræbte præster og nonner. Han mente, at Hitler var mindre farlig end Sovjetunionen.

 Han skrev et brev under München-krisen, hvori han mente Sovjetunionen var eneansvarlig for problemerne, og at landets ledelse prøvede at spille briterne og franskmændene ud mod tyskerne.