Singapores botaniske have med orkideer i alle farver

I 1819 grundlagde købmanden Sir Thomas Stamford Raffles Singapore på en lille ø syd for Malaysia. Han var agent for det britiske Ostindiske Kompagni, der drev handel i Sydøstasien. I 1822 fik han desuden ideen til etablering af den første ‘Botaniske og Eksperimental Garden’ på Fort Canning.  

Men det var først i 1859, at Den Botanisk Have fik sin nuværende placering og anlagt efter inspiration af en engelsk landskabshave. 

Forskning

Haven blev i 1874 overdraget til den britiske koloniregering i byen, og i de kommende år udviklede haven sig til et vigtigt botanisk forskningsinstitut. I sin tidligste tid spillede haven en vigtig rolle ved at fremme udviklingen af ​​landbruget i Singapore og regionen gennem indsamling, dyrkning, og forskning med forskellige plantearter. En af de vigtigste succeser var forskningen og fremavlen af Patra gummi træet. Dette blev en stor afgrøde, der bragte stor velstand til den sydøstasiatiske region i det tidlige 20. århundrede.

Grøn oase midt i byen

I dag består Den botaniske Have, der ligger som en grøn oase midt i byen, af et væld af små og større buske, samt alle mulige træer fra hele verden mest dog fra tropiske klimabælter.Derfor ses lianerne hænge ned fra mange af de store træer ved siden af bambus i forskellige størrelser og udformninger. Ind i mellem det smukke havelandskab ligger en række søer, hvor skildpadder ses side om side med guldfisk og koikaper,  der svømmer mellem store åkander, så store som møllehjul lig dem vi kender fra H. C. Andersens eventyr Dukke Lise. Når man ser de store åkander flyver ens tanker automatiks hen til eventyret.

70 hektarer

Den over 70 hektarer store botaniske have er delt op i flere afdelinger. Den ene er orkide’ haven, som fik sit eget område i 1928, hvor havens ledelse besluttede, at der skulle forskes i orkideer og et omfattende avlsprogram startede.I dag omfatter orkidé haven mere end 60.000 forskellige planter i alle regnbuens farver bestående af mere end 1000 arter og 2000 krydsninger.  Mange af orkideerne er hentet til haven fra alverdens lande.  

I havens souvenirshop sælges også alle mulige orkidé i små pakninger, som gæsten kan købe og tage med hjem og så selv prøve at få til at gro. Det lykkes ikke altid, (jeg har prøvet) men det er en god forretning for haven.                                                                                                                                          

Singapores nationalblomst

Når du går rundt i Singapore ser du overalt orkidéer i bybilledet, og der går mange historier om denne smukke, mystiske og karakteriske blomst.

I dag er orkidéen også landets nationalblomst, naturligvis hvad ellers! og den har navnet Vanda Miss Joachim. Orkidéen menes at være opdaget af en frøken Agnes Joaquim i hendes have så langt tilbage som i 1893, og hun har derfor givet navn til blomsten. I 1981 besluttede haven så at lave en krydningsorkidé mellem en Vanda teres og en Vanda hookeriana, og det er så blevet til nationalblomsten, som er lyslilla.

VIP have
I et hjørne af haven er der en såkaldt VIP have, hvor en masse orkidé hybrider er opkaldt efter en lang række statsoverhoveder og andre kendisser, som igennem årene har besøgt den smukke have.

Haven har naturligvis ansat en lang række gartnere, som sørger for, at hver sin årstid har hver sin zone i haven med egen farver. Om foråret er det orkidéer med farver i lyse og livlige nuancer af guld og cremefarver, sommerperioden har stærke røde og lyserøde farver.

Mange farvenuancer

Efterårets farver er mørkere nuancer af brune og gyldne farver og om vinteren er det den hvide farve, der er gennemgående.

Mange af orkidéerne gror i træer og større buske og de forskellige buske og træer er omhyggeligt valgt til netop at matche den pågældende orkidés farver.

www.yoursingapore. com
www.sbg.org.sg.