Vineventyret i Nordvestsjælland startede i 2008 – i dag er Dyrehøj Vingaard Danmarks største vingård.
Det er nok kun få, der havde forestillet sig for 15 år siden, at Røsnæs skulle blive center for dansk vindyrkning. Men ikke desto mindre er det tilfældet med vineventyret på Røsnæs. Det hele startede da svineproducenten Tom Christensen i 2007 købte Dyrehøjgård yderst på halvøen Røsnæs vest for Kalundborg. Efter at Tom havde købt gården fik han at vide af en nabo, at egnen egnede sig godt til vindyrkning – derfor dyrkede naboen vin. Tom tænkte nærmere over forslaget fra naboen, og han gik i gang med at indhente viden om vindyrkning i Danmark. Han fandt blandt andet et bachelor projekt fra to geografistuderende, som fastslog at de sydvendte skråninger på Røsnæs kombineret med det milde klima og Røsnæs’ specielle jordbund, var velegnet til at dyrke vin, Det var den gode kalkholdige jord parret med et relativt milde klima, der gav grundlag for at der kan dyrkes kvalitetsvin på Røsnæs. Den gode vinvenlige jordbund stammer fra sidste istid, hvor en kalkholdig jord af ler, sand , grus og sten blev efterladt, da isen trak sig tilbage.
Studier i Sydtyskland
Tom Christensen gik i gang med at sætte sig godt ind i vindyrkningens mysterier og rejste i første omgang til Freiburg i Syd Tyskland ikke langt fra Alsace. På et vinforskningscenter i byen blev der forsket i druesorter, der kunne klare et køligere klima. Tom tog springet og købte de første vinstokke som var fremavlet med henblik på dyrkning i Danmark.
Og siden 2008 har han årligt plantet flere og flere vinstokke, således at omkring 10 hektarer af gårdens jorder i dag er tilplantet med omkring 40.000 vinstokke. Målsætningen for Tom, – der i dag kalder sig for vinbonde – , var, at der skulle fremstilles topvine på international niveau. Og det er lykkedes, idet vingården de senere år har høstet flere internationale priser. Da jeg kom ind i vinbaren og butikken følte jeg mig henlagt til en vingård enten i Italien, Australien eller i Californien – opsætningen og indretningen var meget hyggelig og jeg følte mig med det sammen velkommen.Bettinna Newberry, der er søster til tom – tager sig af kontakten udad til og rundvisning m.v.
Hun fastslår, at det netop er målet at skabe en stemning i vinbar og butik, som de fleste danskere kender fra besøg på vingårde overalt i verden. ”Og tilsyneladende er det lykkedes, idet vi får mange roser for vores indretning” siger Betina
Langsom modning
”Vi laver vin fra druer, der har en langsom modning, og vore sorter er tilpasset klimazonen her på Røsnæs. Vi benytter vinstokke, som er svamperesistente – det betyder at vi ikke skal sprøjte dem med svampemidler, og derfor dyrker vi vores vinmarker efter økologiske principper selvom vi ikke er anerkendt som økologisk producent. Udover fremstilling af vin fra egne marker udnytter vi vores anlæg ved at lave lønproduktion fra 25 – 30 andre vingårde her i Danmark. Vi producerer selv omkring 50 tons druer hvert år, og mellem 20 og 30 tons får vi i lønproduktion”, fortæller Betina Newberry og fortsætter: Vi producerer cirka 10 procent af dansk vin (cirka . 20 % kommer fra Røsnæs) og vores rimelig store produktion betyder, at vi har seks heltidsansatte Jeg selv, min bror, Tom, der ejer stedet, husets vintroldmand er new zealandske Zachary Brierley, der styrer produktionen af vin, en maskinmester og en ung trainee og en medarbejder i butikken. Høsten finder sted omkring 25 dage fra oktober og til begyndelsen af november. Alle vindruer bliver håndplukket og til arbejdet med plukning kan gården trække på omkring 100 frivillige hjælpere. De synes det er fedt at plukke druer og de kommer faktisk fra hele landet. Det hele slutter med en hyggelig høstfest for alle. Der skal plukkes druer fra 16 sorter.
Rimeligt tørt og solrigt
”Siden vi startede har vi skulle lære faget helt fra bunden, idet der jo ikke har været mange erfaringer at trække på fra Danmark, som er et ungt vinland. Røsnæs er rimeligt tørt i forhold til det øvrige Danmark. Her falder godt 500 mm regn mod næsten 700 i gennemsnit i hele landet. Desuden har Røsnæs cirka 100 solskinstimer mere end resten af landet, hvor tallet er cirka 1730 timer. Spørgsmålet er, om vi har dage nok med sol, men indtil nu går det fint. Dog skal jeg lige sige, at generelt er der for lidt sol til at vi kan fremstille rødvin i større mængder – druer til rødvin kræver meget sol for at modne nok og det må vi erkende, at det har vi trods alt ikke her på Røsnæs.
Ud over hvid vin og rosevin fremstiller Dyrehøj Vingård også en lang række dessertvine.
Det kolde klima giver meget smag i druerne på grund af. den langsomme modning, og de kolde nætter efterlader et højt syreniveau der tilsammen resulterer i dessertvine der er søde, men elegante. Vingården er blevet specialist i fremstilling af blandt andet kirsebærvin og vine fra andre frugter. Alt sammen vine, som har givet vingården flere udmærkelser de senere år. I alt fremstilles seks slags mousserende vine og omkring 24 forskellige hvid og rosevine samt en enkelt rødvin. Hvidvinen kommer primært fra druen Solaris, som er specielt fremavlet til dyrkning i køligere nordlige egne.
Dansk kvalitetsvin
”Vi har ingen ambition om at konkurrere med de store vinlande på volumen. Vores mål er at fremstille en kvalitetsvin som smager godt og som danskerne vil betale for, og det har vist sig at kunderne gerne vil betale 200 kr. eller mere for en flaske vin fra Dyrehøj Vingård. Målgruppen for salget er par mellem 30 og 70 år, siger Betina.
Året igennem er der masser af aktiviteter på Dyrehøj Vingård, men naturligt flest om sommeren. Der arrangeres rundvisninger i vinmarkerne året rundt, hvor man hører om vinproduktionen samt om hvordan man eksempelvis også laver gin, rom, druebrændevin, diverse likører og kirsebærvin, afsluttende med prøvesmagning i den store vinbutik, hvor gæsterne kan smage på 12 forskellige typer vin, som man selv tapper fra flaskerne.
I tilknytning til butikken ligger der i længen overfor en café, hvor der serveres både frokostretter og a la carte retter om aftenen. Ønsker man at holde en fest eller en konference kan man leje cafeen eller vinbaren.
I gårdens hovedbygning findes et galleri med maleriudstillinger med skiftende kunstnere, hovedsagelig fra Danmark. Foredrag og forskellige børneaktiviteter står også på gårdens program. Vingården har en campingplads som nabo, hvor der kan overnattes, når man besøger Røsnæs og et besøg på vingården er en naturlig del af aktiviteterne. Den smukke natur på halvøens yderste spids med fyret er fredet. Der er lavet en lang række gang og cykelstier, hvor gæsterne undervejs har mulighed for at studere dyr og planter på nært hold. Dyrehøj Vingårds produkter markedsføres under navnet Røs – en forkortelse af Røsnæs. Hovedparten af den årlige produktion på cirka 50.000 flasker sælges til private, som besøger stedet.
Desuden samarbejdes der med Skjold Burne og gourmet restauranter i hele landet.
www.dyrehoj-vingaard.dk