Smuk by påvinruten i Alsace

Solen skinner fra en dybblå himmel mens jeg sidder under en parasol i skyggen og nyder et køligt glas hvidvin. Jeg befinder mig i den hyggelige  lille vin by Riquewihr i Alsace en smuk dag i slutningen af august.

Ude foran  mig på de toppede borsten valfarter turister i tusindtal op og ned gennem den lille bys gader hvor sprogenes mangfoldighed røber deres herkomst fra alle dele af jordkloden  lige fra Australien over Fjernøsten, Sydøstasien, Mellemøsten, Afrika, Europa og til Nord- og Sydamerika. Et blomstrende hav af glade mennesker i et bymiljø, hvor tiden næsten  har stået stille.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Overalt ses bindingsværkshuse i sorte, gule og  hvide farver. De fleste  stammer fra den tidlige middelalder og alle er nænsomt restaureret , men  hvor deres oprindelige udseende er bevaret. På væggene ud mod gaden ses  et hav af træudskæringer og fagemblemer, der er flankeret af et vulkanudbrud af farer fra de mange altankasser, hvor de dominerende  blomster er pelargonier i røde, blå, og  hvide farver.

Her i gaden ligger den ene restaurant ved siden af hinanden samt vincafeér  i alle mulige størrelser. Mange vinhuse hører til i byen og   turisterne har gode muligheder for at få smagt på  guldet fra Alsace – de liflige dråber fra de  syv forskellige hvidvine, som fremstilles i Alsace provinsen. Det er silvaner, pino blanc, pino noir,  pino gris, riesling, muscat og gevurztraminer.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vindyrkning i 2000 år

Vinen kom til Alsace med romerne for omkring 2000 år siden. Da  romerne  gik over alperne og erobrede store del af Europa, hvor de opholdt  sig i næsten 450 år medbragte de ikke vinen i flydende form, det var for besværligt. Nej de medbragte vinstokkene fra deres hjemegn og de plantede  dem overalt, hvor jordbund og klima var eget hertil ikke mindst langs Rhinen, Necka, Mainz og Mosel floderne i Tyskland og på skråningerne i Alsace op ad Vogeserne bjergryggen.

I dag er vinfremstillingen i Alsace udviklet sig til at man her fremstiller nogle af verdens bedste hvidvine, takket været det behagelige, tørre og varme klima på Vogesernes øst skråninger, hvor vinstokkene vokser op til 400 meter over vin dalen.

I dagens Alsace fremstillers der vin i  godt 100 kommuner af godt 4000 vinavlere, som har vinstokke på over 15.000 hektarer vinmarker. Den berømte vinrute strækker sig lidt nord for Strasbourg og helt ned til Moulouse og midt på ruten ligger den berømte by Colmar, som franskmændene stolt kalder for vinens hovedstad.

Vinruten

Vin ruten er omkring 170 km  lang og går gennem de mange smukke, hyggelige gamle middelalderbyer, hvor de fleste   byer gamle bydele er velbevaret og hvor der mange steder kun er  tillad  at bevæge sig til fods. 

Riquewihrs historie er tæt knyttet til byens stolte vinhus Dopff, hvis historien går tilbage til 1574 Igennem generationer har vinhuset været  forrest i innovationen  af vinfremstilling i  Alsace og husets forfædre  var foregangsmænd  da det gjaldt opfindelse af den muserede vin, som godt nok ikke må kaldes Champagne – det var der andre vinbønder  sydligere i Frankrig – der fik monopol på  i Middelalderen. Men så fandt man på at kalde den mousserede vin i Alsace for cremant  omkring år  1900  og siden har den gået sin sejrsgang over hele verden.

En anden opfindelse som Dopff stod for var udviklingen af den lange karakteristiske vinflaske med den slanke hals. Den såkaldte ”flutée” flaske. Desuden var det Dopff  familien der fik ideen til at tappe vin direkte på flaske på vingården hvor vinen  blev fremstillet og det skete i 1920, men blev først anerkendt og lovmæssigt fastlagt i 1972.

Den gamle by

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Dopff familien driver stadig det hæderkronede firma og har salgssteder,  besøgsafdeling og flere butikker i byen. Selve byen Riquewihrs historie gå helt tilbage til  1094, hvor det menes at den første vinbonde slog sig ned her. Indgangen til  byen domineres af det  mere end 200 år gamle rådhus og i den anden  ende  af den brostensbelagte  hovedgågade finder man ved byens gamle bymur det 25 meter høje klokketårn  Dolder, der dateres tilbage til 1291.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

I hovedgaden findes flere brønde og den mest karakteristiske brønd  med byens våbenskjold fra 1560 er syndens brønd ”Fortaine de la Sinne”. Det var her man tjekkede om vinfadene nu indeholdt den rette mængde vin og ikke vand.

Riquewihr er  meget besøgt og mange af byens borgere synes at der er for mange turister og de søger væk til andre dejlige vinbyer som Mittelberhiem, Kaisersberg og Obernai. En helt speciel vin by ved foden af  Vogeserne bjergene er Munster, der ligger i en lille dal.

Her fremstiller bønderne på  omkring 50 små gårdmejerier den berømte ost Munster og i byen kan man  få smagsprøver af både vin og den berømte ost. Byens er i øvrigt en af Alsaces vigtigste tilholdssteder for storke. Her er mere end 25 storkereder på byens kirker og andre høje bygninger.

Flere danske turoperatører arrangerer  vin ture til Alsace.

 Blandt andet Vitus Rejser og Gislev Rejser. Risskov Rejser, Nilles Busrejser med flere.