Solen skinner fra en dybblå himmel mens jeg sidder under en parasol i skyggen og nyder et køligt glas hvidvin. Jeg befinder mig i den hyggelige lille vin by Riquewihr i Alsace en smuk dag i slutningen af august.
Ude foran mig på de toppede borsten valfarter turister i tusindtal op og ned gennem den lille bys gader hvor sprogenes mangfoldighed røber deres herkomst fra alle dele af jordkloden lige fra Australien over Fjernøsten, Sydøstasien, Mellemøsten, Afrika, Europa og til Nord- og Sydamerika. Et blomstrende hav af glade mennesker i et bymiljø, hvor tiden næsten har stået stille.
Overalt ses bindingsværkshuse i sorte, gule og hvide farver. De fleste stammer fra den tidlige middelalder og alle er nænsomt restaureret , men hvor deres oprindelige udseende er bevaret. På væggene ud mod gaden ses et hav af træudskæringer og fagemblemer, der er flankeret af et vulkanudbrud af farer fra de mange altankasser, hvor de dominerende blomster er pelargonier i røde, blå, og hvide farver.
Her i gaden ligger den ene restaurant ved siden af hinanden samt vincafeér i alle mulige størrelser. Mange vinhuse hører til i byen og turisterne har gode muligheder for at få smagt på guldet fra Alsace – de liflige dråber fra de syv forskellige hvidvine, som fremstilles i Alsace provinsen. Det er silvaner, pino blanc, pino noir, pino gris, riesling, muscat og gevurztraminer.
Vindyrkning i 2000 år
Vinen kom til Alsace med romerne for omkring 2000 år siden. Da romerne gik over alperne og erobrede store del af Europa, hvor de opholdt sig i næsten 450 år medbragte de ikke vinen i flydende form, det var for besværligt. Nej de medbragte vinstokkene fra deres hjemegn og de plantede dem overalt, hvor jordbund og klima var eget hertil ikke mindst langs Rhinen, Necka, Mainz og Mosel floderne i Tyskland og på skråningerne i Alsace op ad Vogeserne bjergryggen.
I dag er vinfremstillingen i Alsace udviklet sig til at man her fremstiller nogle af verdens bedste hvidvine, takket været det behagelige, tørre og varme klima på Vogesernes øst skråninger, hvor vinstokkene vokser op til 400 meter over vin dalen.
I dagens Alsace fremstillers der vin i godt 100 kommuner af godt 4000 vinavlere, som har vinstokke på over 15.000 hektarer vinmarker. Den berømte vinrute strækker sig lidt nord for Strasbourg og helt ned til Moulouse og midt på ruten ligger den berømte by Colmar, som franskmændene stolt kalder for vinens hovedstad.
Vinruten
Vin ruten er omkring 170 km lang og går gennem de mange smukke, hyggelige gamle middelalderbyer, hvor de fleste byer gamle bydele er velbevaret og hvor der mange steder kun er tillad at bevæge sig til fods.
Riquewihrs historie er tæt knyttet til byens stolte vinhus Dopff, hvis historien går tilbage til 1574 Igennem generationer har vinhuset været forrest i innovationen af vinfremstilling i Alsace og husets forfædre var foregangsmænd da det gjaldt opfindelse af den muserede vin, som godt nok ikke må kaldes Champagne – det var der andre vinbønder sydligere i Frankrig – der fik monopol på i Middelalderen. Men så fandt man på at kalde den mousserede vin i Alsace for cremant omkring år 1900 og siden har den gået sin sejrsgang over hele verden.
En anden opfindelse som Dopff stod for var udviklingen af den lange karakteristiske vinflaske med den slanke hals. Den såkaldte ”flutée” flaske. Desuden var det Dopff familien der fik ideen til at tappe vin direkte på flaske på vingården hvor vinen blev fremstillet og det skete i 1920, men blev først anerkendt og lovmæssigt fastlagt i 1972.
Den gamle by
Dopff familien driver stadig det hæderkronede firma og har salgssteder, besøgsafdeling og flere butikker i byen. Selve byen Riquewihrs historie gå helt tilbage til 1094, hvor det menes at den første vinbonde slog sig ned her. Indgangen til byen domineres af det mere end 200 år gamle rådhus og i den anden ende af den brostensbelagte hovedgågade finder man ved byens gamle bymur det 25 meter høje klokketårn Dolder, der dateres tilbage til 1291.
I hovedgaden findes flere brønde og den mest karakteristiske brønd med byens våbenskjold fra 1560 er syndens brønd ”Fortaine de la Sinne”. Det var her man tjekkede om vinfadene nu indeholdt den rette mængde vin og ikke vand.
Riquewihr er meget besøgt og mange af byens borgere synes at der er for mange turister og de søger væk til andre dejlige vinbyer som Mittelberhiem, Kaisersberg og Obernai. En helt speciel vin by ved foden af Vogeserne bjergene er Munster, der ligger i en lille dal.
Her fremstiller bønderne på omkring 50 små gårdmejerier den berømte ost Munster og i byen kan man få smagsprøver af både vin og den berømte ost. Byens er i øvrigt en af Alsaces vigtigste tilholdssteder for storke. Her er mere end 25 storkereder på byens kirker og andre høje bygninger.
Flere danske turoperatører arrangerer vin ture til Alsace.
Blandt andet Vitus Rejser og Gislev Rejser. Risskov Rejser, Nilles Busrejser med flere.