Enorme vandmasser vælter ud over klippekanten i en øredøvende larm – verdens største vandfald, Iguazu, brøler. Vandfaldet på grænsen mellem Brasilien og Argentina er 2.7 kilometer langt og cirka 90 meter højt.
Allerede da vi ankommer til nationalparkens indgang, kan vi høre en buldrende larm af vand. Lige i nærheden af indgangen til parken går vi om bord på et “tivoli tog” med fem vogne. Toget skal køre os cirka halvanden kilometer til endestationen, hvorfra vi går det sidste stykke ud til vandfaldet. Vi kører nu igennem den subtropiske regnskov. Her er meget fugtigt i varmen, hvor kviksølvsøjlen når op omkring 30 grader.
Fra endestationen går vi ud på en cirka en kilometer lang og smal gangbro, der er bygget godt én meter over det strømmende lavvandede område, hvor vandets strøm bliver stærkere og stærkere, jo nærmere vi kommer selve faldet. Gangbroen snor sig imellem flere øer, hvor siv og bevoksning er ynglepladser for det rige fugleliv. Vi ser blandt andet ibisser, fiskehejre og mange mindre farvestrålende fugle, mens fisk svømmer rundt under gangbroen sammen med sumpskildpadder og andre vanddyr.
På en lille ø ligger en bredsnudet Cayman krokodille og soler sig. Vi bevæger os sammen med strømmen af turister mod vandfaldet og larmen stiger og stiger. Efter knap en kilometer åbenbarer vandfaldets blåhvide skummende raseri af vandmasser sig. I et sandt inferno suges vandet mod dybet og vælter ud over kippekanten. Skumsprøjt slår os i møde de sidste 10 meter, inden vi når udkiks punktet tæt ved kanten, og larmen er nu så høj at vi dårligt kan tale sammen men må råbe til hinanden.
Djævelens gab
Vandet vælter ud over kanten i J form – fra tre sider – over 700 meter her på den argentinske side, mens solen stråler danner flere regnbuer i vanddisen. Vi står ved den smalle kløft kaldet Djævelens Gab, som er cirka 85 meter høj, 150 m bred og 700 m lang – et utroligt betagende syn. Vi er nået til kulminationen på vores rejse, og vi er ikke blevet skuffede. Vi fløj 1200 km hertil fra Buenos Aires. Selvom flybilletterne ikke var billige – cirka 3000 kroner per styk – er forventningerne til fulde indfriet. Det er næsten umuligt at beskrive dette naturfænomen, det skal ses. Her på udkiksplatformen kun få meter fra klippekanten – vi kan næsten røre ved vandet – står turisterne i kø for at komme helt ud til rækværket og få det rigtige foto med faldet i baggrunden.
Udkiks posten er den første på vores rundtur i nationalparken, hvor vi skal beskue vandfaldet fra flere vinkler både oppe fra og nede fra. Vi går tilbage og tager toget retur mod indgangen, men står af ved første stop til og følger en sti, hvor vi kommer næsten om på den anden sidste af faldet og kan nu kikke over mod Djævlens gab. Videre på turen kommer vi et stykke ned af skråningen og helt ind under selve faldet. Her bliver vi våde, mens vi betragter vandmasserne vælten ud over basaltklippen.
300 forskellige fald
Iguazu faldet er en del af floden af samme navn, og længere oppe ad floden bliver den til en rivende strøm ved sammenløbet af den vandrige Paranaflod, der kommer fra Brasilien.
Over den 2.7 kilometer lange strækning er vandmængden varierende afhængig af årstiden. Vi oplever vandmængden på årets højeste niveau. Faldet består i virkelighed af næsten 300 fald fra 50 til 85 meter. Grænsen mellem Brasilien og Argentina løber gennem Djævelens Gab. På den højre bred ligger Brasilien, hvor omkring 20 procent af faldene ligger, mens de resterende 80 procent ligger på argentinsk territorium. Området på begge sider af grænsen er udlagt som nationalparker i 1930erne og kom i 1980erne på UNESCOs verdens arvs liste. De to parker dækker et areal på 240.000 hektarer og her er et meget rigt plante- og dyreliv.
Der er fundet over 2000 plantearter i de to parker, omkring 400 fuglearter og mere end 80 pattedyr. Blandt de sjældne dyr finder man ozelot, jaguar, stor myresluger samt den bredsnuede krokodille og flere ørnearter. Det var den spanske opdagelsesrejsende Don Alvar Nunes Cabeza de Vaca, der fandt faldene i 1541. Flere steder langs faldene er der caféer, toiletter, butikker, besøgscenter ligesom der er et hotel i nærheden af faldet. Det vrimler med farvestrålende fugle og næsebjørne på restaurantområderne. De er livlige og frække. Man skal ikke spise udendørs. Vi fik stjålet en is fra vores bord, da vi havde sat os ud i solen for at nyde isen.
Argentina
Befolkning: cirka 43 millioner
Hovedstad Buenos Aires: cirka 13 mio. indbyggere
Areal: 2,8 millioner km2
Hovedindtægtskilde er landbrugsprodukter
Landbrugsareal: cirka 18. millioner hektarer
Landmænd: cirka 200.000
Flyvetid mellem Danmark og Buenos Aires er cirka 16 timer
via Frankfurt, Amsterdam eller Paris.
www.airfrance.com
www.klm.com
www.lufthansa.com
Incoming bureau:
www.SayHueque.com