Wellnes i topklasse i Slovakiet

Efter at jeg har lagt mig nøgen i et badekar med  35 grader varmt vand og går en omkring 30 årige terapeut i gang med at masserer min krop med en kraftig vandstråle fra en håndholdt »vandkanon«.

Herefter skal jeg dykke ned i karet, og så starter otte undervandsdysser en vandmassage af hele kroppen. Strålerne fra fire af dysserne rammer min underkrop på et intimt sted,  og ganske ufrivilligt opstår der… lidt begejstring.  Så da jeg atter skal ud karret, og hun står klar med et håndklæde, bliver jeg flov, men hun er heldigvis topprofessionel og virker helt upåvirket af min tilstand.

Den – for mig, altså – akavede scene udspiller sig på Spa Resort Diamant Dudince i Slovakiet. Ordet »kur« kommer fra det latinske »cura« og betyder »omsorg« – og er der noget, vi får på kurhotellet i den lille by i det sydlige Slovakiet, så er det netop omsorg  på et højt professionelt plan. Kurstedet, der er opstået ved en termisk kilde kendt helt tilbage fra omkring år 0, har de sidste 40 år udviklet sig til et af Slovakiets mest anerkendte med over 50 forskellige behandlinger og er et prisbilligt alternativ til de mere velkendte kursteder i eksempelvis Frankrig.

Lægesamtale

Allerede kort tid efter at vores lille gruppe ankom til hotellet, skulle vi alle til samtale med en sygeplejerske.

Først blev blodtrykket målt, så skulle en lang række spørgsmål besvares, og herefter skrev hun en kort rapport med vægt, højde samt hvilke sygdomme og skavanker, vi hver især havde. Den blev sendt videre til en af kurstedets læger, og dagen efter mødte vi til konsultation.Jeg blev indkaldt hos overlægen på hotellet, dr. med. Ivan Hrivnak. Han gennemgik rapporten og efter at have stillet uddybende spørgsmål, lavede han en ugeplan med 5-8 daglige behandlinger. I alles ugeplaner indgår der desuden besøg i svømmebassinet og fitnesscentret, samt tre ugentlige bade i centrets store bassin med mineral-rigt vand.

Omfangsrig bademester

Min første behandling var en 20 minutters iltning, hvor jeg via næsen fik tilført ekstra ilt udtrukket fra det mineralrige vand.Udover at det var behageligt at sidde og lave ingenting, mærkede jeg nu ingen særlig effekt. Besøget endte med, at jeg skulle drikke en kop af det mineralrige vand.

Herefter gik turen videre til det store bassin, hvor vi var otte nøgne mænd, som efter et kort brusebad blev beordret ud i vandet. I hallen var det taleforbud; vi skulle meditere, forstås, mens vi lå i det varme vand med forskellige salt- og svovlforbindelser. Med blid baggrundsmusik i hallen slappede jeg virkelig af i de 20 minutter, vi var i vandet. Da vi gik op fra bassinet, stod den omfangsrige kvindelige bademester klar med badehåndklæder og viste os hen til nogle kabiner med en briks. Jeg var spændt på, hvad der nu skulle ske. Måske en omgang massage? Bademesteren kom ind og bad mig lægge mig på briksen indhyllet i badehåndklædet, og derefter rullede hun et stort uldtæppe rundt om mig.

Behagelig behandling

’Meningen var, at jeg skulle ligge her og slumre i yderligere 20-25 minutter. Det var utroligt behageligt, og jeg faldt snart i søvn. Eftermiddagens første behandling – en »Lymph Draniage« –  havde direkte relation til min skavank med dårligt knæ (overrevet korsbånd og to meniskoperationer efter en sportsskade for år tilbage).

 Jeg blev pakket ind i en slags pose, der sluttede tæt til begge ben op til livet. Så begyndte en maskine at suge luft ud af posen på samme måde, som når man får taget blodtryk på armen. Pumperiet varede 20 minutter, og det føltes ret afslappende.

Kalorielette retter

Efter denne behandling  gik den næste time med svømning og forskellige øvelser i fitnesscentret, og så ventede aftensmaden.

 På den trykte menu var der anført antal kalorier ud for hver enkelt ret. (Trods mit ihærdige forsøg på at vælge de mest kalorielette retter, lykkedes det mig kun at tabe mindre end et kilo i løbet af  ugens ophold.)

Allerede ved 21-tiden var jeg træt og gik i seng. Jeg sov rimeligt, men kroppen skulle lige vænne sig til de mange behandlinger og bade, samt fysisk udfoldelse i fitness-centret og svømmebassin.

50 grader varmt sand

Andendagen begyndte med en klassisk rygmassage. Massøren havde utrolige fingerkræfter, og det var  i starten lidt ubehageligt, når hun under skuldrebladene ramte de infiltrationer, som formentlig stammede fra mit arbejde ved computeren.  Næste punkt var føromtalte undervandsmassage, og efter den skulle jeg til sandbadsbehandling, hvor jeg skulle stikke hænderne helt ned i en lille balje med cirka 50 grader varmt sand.

I starten var det lidt for varmt, så jeg måtte tage hænderne op efter et par minutter, men efterhånden blev det tåleligt at holde hænderne under sandet. Behandlingen skulle være med til at løsne stive fingerled og lindre mod slidgigt. Behandlingen tog 10 minutter, og så var hænderne både røde og varme.  Derefter stod den igen på mineralvandsbassinet med en halv times badning efterfulgt af indrulning i uldtæppe og risiko for indslumring. Så gik turen til det store svømmebassin og i fitnesscenter.

En afstressende uge

Tredjedagen begyndte med ultralydsbehandling af mit knæ og endnu en behandling, hvor kold luft blev blæst ned over knæet. Begge ting skulle stimulere blodcirkulationen omkring knæet og reducere slidgigtsmerterne. men umiddelbart tror jeg ikke, at det giver resultat, medmindre det gentages 8-10 gange inden for en eller to uger.  Formiddagen endte med vandgymnastik, hvor instruktører stod på kanten af bassinet og dirigerede os på charmerende tysk med slovakisk dialekt.

Vandgymnastik er noget mere konditionskrævende end normal gymnastik, men det var alligevel dejligt at lave øvelserne med ben og arme i vandet. Første punkt efter frokosten var mudderbad. Det foregik i et badekar fyldt med varmt mineralrigt vand tilsat 30 pct. flydende svovl. Vandet lugtede grimt, nærmest råddent, men det var nu ret behageligt at ligge i det.

Dr. Hirvnak fortalte, at når man bader i mineral- og svovlholdigt vand, trænger stofferne ind i huden, stimulerer blodomløbet, bidrager til at rense lymfekirtlerne for affaldsstoffer, lindre muskelsmerter, slidgigt, smerter med mere. Sådan fortsatte det de næste dage med behandlinger, bade, masssager, zoneterapi og kalorielette mad. Bortset fra den første nat har jeg sjældent sovet så godt, længe og afslappende som i ugen på kurhotellet.

Der er  ingen tvivl om, at man stresser af, og ved vedvarende behandlinger på kurstedet, kan det helt sikkert bidrage til at afhjælpe småskavanker og forebygge nye.  For de kurgæster, der har skader efter ulykker, er genoptræningen med de forskellige behandlinger med til at fremskynde helbredelsen fortalte et par gæster i gruppen mig.

De var meget positivt overrasket over resultatet efter en uge, hvor de virkelig følte, at det havde hjulpet at være i behandling.  De vil lige som syv ud af ti  af Diamants gæster vende tilbage næste år.

 Udflugt

En af ugens dage var der udflugt til byen Banska Bystrica med godt 70.000 indbyggere cirka 80 km fra kurhotellet. Byen ligger i en smuk dal lige ved foden af de cirka 1800 m høje Low Tatra-bjerge. Især den gamle middelalderby med gamle flotte huse er et besøg værd.

Faktaboks

Slovakiet- republik

49.035 km2

5.3 mio. indbyggere

Bratislava hovedstad

Knap ½ mio indbyggere

Kurhotel Diamant  i byen

Dudince (cirka 80.000 indbyggere)

Beliggende cirka 12 km fra grænsen til Ungarn

Over 50 behandlingsformer

5 læger, 30 sygeplejersker samt specialister

Plads til 125 gæster i smukke værelser

Hotellet har egen termisk kilde  med 28 grader vand

En uges ophold med behandlinger samt  helpension, fly tur retur fra Danmark, samt to udflugter om ugen. Cirka kr. 7000

1